Merzifon
  • İletişim
  • Makaleler
  • Üye-Kayıt

Merzifon Belediyesi hizmet binası önünde yer alan 107 yıllık tarihi Sıtkı Hoca Çeşmesi yerinden edildi.

Tarih : 03-03-2016 11:46 Facebook'ta Paylaş


Merzifon Belediyesi hizmet binası önünde yer alan 107 yıllık tarihi Sıtkı Hoca Çeşmesi yerinden edildi.

Merzifon Belediyesi hizmet binası önünde yer alan 107 yıllık tarihi Sıtkı Hoca Çeşmesi Mirasçısı Yusuf Sıtkı Bayram'a sorulmadan yerinden edildi. Büyük dedesinden kalan tarihi çeşmenin taşınmasıyla ilgili düşüncelerini ifade eden Bayram; "Çeşmenin olduğu yerden sökülüp ortaklar İşhanı önündeki boş alana konulmasına karar verilmiş. Ancak benim haberim yok şans eseri çarşıdan geçerken çeşmenin söküldüğünü gördüm. Bana haber verilmeden çeşme sökülüp taşınmış. Haber verilseydi daha memnun olacaktık. Bu çeşmeyi 2006'da Belediye Başkanımızla görüşüp Belediye binası önüne koydurmuştuk" dedi.
"BU ÇEŞME TARİHİ ESERDİR"
    Çeşmenin taşınmasından dolayı endişe duyduğunu dile getiren Bayram; "Bu çeşme tarihi bir eserdir. Çeşmeye ismini veren Sıtkı Hoca 1865 yılında doğmuştur. Dolayısıyla 100 yılı aşkın bir geçmişi var. Sıtkı Hoca benim dedemin babasıdır. Benim isteğim çeşmenin kullanılır şekilde kalması. Böyle bir tarihi değerin var olduğu bilinsin. Belediyenin önünde kalması daha iyi olurdu. Benim kontrolümde oluyordu ama şimdi tahrip olmasından korkuyorum" şeklinde konuştu.

Çeşme hakkında bilgiler veren Bayram; "Tarihi bir çeşme Sıtkı Hoca ismiyle bilinen bir çeşme. Zamanında Sofular Mahallesinde mahalle çeşmesi olarak kullanılıyordu. Evlere su hattı çekildikten sonra bu çeşmeyi sökerek kendi evimizin bahçesine koymuştuk. Mermer taştan yapılmış bu tarihi çeşme sökülüp boşa gitmesin diye daha önceki Belediye Başkanıyla görüşerek belediye binasının önüne koydurmuştuk. Şimdi ise çeşme olduğu yerden sökülüp ortaklar İşhanı önündeki boş alana konulmasına karar verilmiş. Ancak benim haberim yok şans eseri çarşıdan geçerken çeşmenin söküldüğünü gördüm. Bana haber verilmeden çeşme sökülüp taşınmış. Haber verilseydi daha memnun olacaktık. Park Bahçe ve Fen İşleri müdürleriyle görüştük taşınma sebebini anlattılar. Çeşmenin sürekli akar vaziyette olacağını vatandaşların kullanacağını söylediler. Bugün itibariyle çeşme yeni yerine taşınacak. İlgililere teşekkür ediyorum. Belediyenin sorumluluğunda olacak bundan sonra. Yöneticilerimiz böyle karar vermişler" ifadelerini kullandı.

SITKI HOCA KİMDİR ? ( Yusuf Sıtkı Bayram ) 1865-1957
Merzifon’un yetiştirdiği Büyük Alim ve Şair Sıtkı Hoca ( Yusuf Sıtkı Bayram) 1865 yılında Merzifon’da doğmuştur. Bu aile Merzifon’un en eski ve en geniş ailelerinden olup kökeni Ankara’daki Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerine kadar uzanmaktadır. Sıtkı Hoca medrese tahsilini Merzifon’da tamamladıktan sonra İstanbul’a giderek tasavvuf ve fıkıh eğitimi almıştır. Bu eğitimin ardından Merzifon’a gelen Sıtkı Hoca’nın değişik tarihlerinde Merzifon’da aldığı görevler Vakıflar Memurluğu ile EYTAM Müdürlüğü ( Yetimhane Müdürlüğü)’dür. Daha sonra Havza Müftülüğü’ne atanmıştır. Bu görevi sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza’ya gelişi ve Sıtkı Hoca’nın methini duyması ile Havza Mitinginde konuşma yapması istenmiştir. Mitingde ateşli bir konuşma yapan Sıtkı Hoca, Havza’da Milli Mücadelenin meşalesini ilk ateşleyenlerdendir. Vaktinin çoğunu okuyarak ve yazarak geçiren Sıtkı Hoca güzel konuşan, güzel yazan, hoş sohbet, hazır cevap, zarif, nüktedan, nevi şansına mahsus, güngörmüş geçirmiş bir zattır. 1957 Yılında Merzifon’da vefat eden Sıtkı Hoca’nın mirası olarak bıraktığı bu çeşme kendisinden sonraki aile efradı tarafından korunarak bugüne kadar gelmiş ve anısını yaşatmak için torunları adına torunu Yusuf Sıtkı Bayram tarafından Merzifon Belediyesine vakfedilmiştir.

Kaynak Merzifonpusula

Yandex.Metrica
Telif Hakkı © Merzifon Sitemap