Merzifon
  • İletişim
  • Makaleler
  • Üye-Kayıt

Dünyaca ünlü Amasya elmasının bu yılki hasadında üreticinin yüzü güldü.

Tarih : 08-10-2016 14:34 Facebook'ta Paylaş


Dünyaca ünlü Amasya elmasının bu yılki hasadında üreticinin yüzü güldü.

Dalında geçen yıl 1,5 liradan satılan beş yıldızlı elma, bu yıl 3 liraya kadar alıcı buluyor. Lezzetiyle beğenilen bu elma tezgahlarda ve manavlarda ise kilosu 4 liradan satılıyor.
Amasya merkeze bağlı Fındıklı Mahallesi mevkisindeki bahçesinde uzun yıllardır elma üretimi yapan 52 yaşındaki Mehmet Dedeoğlu, "Elma fiyatları çok iyi. Geçen yıllara oranla bu yıl hasadımız iyi oldu. Fiyatı ise her yıl 1 veya 1,5 liraya satarken, bul yıl 2,5 lira, 3 liraya kadar satabiliyoruz" dedi.

Birer yıl arayla ürün veren 25 yıllık ağaçlarından ortalama 250 kilo ürün aldığını, başta İstanbul, Ankara ve Samsun olmak üzere çok sayıda şehre ürün gönderdiklerini anlatan Dedeoğlu, ortasından yatay olarak kesilmesiyle belirgin halde görülen yıldızın Amasya elmasına özgü olduğunu söyledi.

Köylüleriyle birlikte erken saatlerden itibaren elma bahçelerine gelip gün boyunca kovalarla elma toplayan evli ve 3 çocuk annesi Sema Korkmaz, "Günlük 50 lira kazanıyorum. Yetiyor şükür olsun. Eşim de çalışıyor. İkimiz idare ediyoruz" diye konuştu.

Yol kenarındaki tezgahında elma satan 60 yaşındaki Sevgi Yönde, tezgahındaki elmalar arasında en pahalısı olan Amasya elmasının kilosu 4 liradan alıcı bulduğunu belirtti.
İstanbul'dan memleketi Malatya'ya giderken Amasya elması alan Mehmet Mutlu da, "Yıllardır alıyorum. Kütür kütür, sulu oluyor diye alıyorum" şeklinde konuştu.

Bir yüzü kırmızı diğer yüzü ise sarı ile yeşilimsi bir renk taşıyıp ince kabuklu ve hoş kokusu ile dikkat çeken Amasya elması, lezzetinin yanı sıra içerdiği zengin potasyum sayesinde kan basıncını düzenliyor, kolesterolü de düşürüyor.

Amasya adıyla bütünleşen Misket, özelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alır. Söylendiğine göre Amasya vadisi, misketin yetişmek için tam aradığı ortammış. Boğazın esintisi elmaya ayrı bir tat verir. Kokusu da burada gizlidir. 

Misket'in en büyük özelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir. Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşır. İnce kabuklu, hoş kokuludur. Sert ve dayanıklıdır. Uzun süre saklanmaya elverişlidir. Amasya elmasının iki türü vardır. Daha küçük ve tatlı olanına Misket elması denir. Daha iri ve aşılı olanına ise Kabak elması adı verilir. Amasya elması meyveye geç yatar ve 8 - 10 yaşından önce ürün vermez. 

Elmanın Faydaları 

Uzmanlar, günde bir elma tüketilmesini önernektedir. Elma, içerdiği zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenler, adalenin kasılmalarını önler, sinirsel uyaranların iletimini kolaylaştırır, kalp ve böbrek gibi hayati organların çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca elmanın kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. 

Posa, potasyum ve antioksidan içeren öğeler açısından da zengin bir meyvedir. Uzmanlar, elma kabuğunun vücuda son derece yararlı olduğunu, bu nedenle elmanın kabuğuyla tüketilmesinin daha doğru olduğunu belirtilmektedir. Yetiştirilirken ilaçlandığı için yenmeden önce kabuğunun çok iyi yıkanması gerekmektedir. Elma suyu yerine elmanın kendisini yemek diş sağlığı için yararlıdır, zira ısırarak elma yemek dişler için çok uygun bir egzersizdir. 

Yandex.Metrica
Telif Hakkı © Merzifon Sitemap