Kış aylarına veda ederek bahara merhaba dediğimiz günlerin başlangıcı olarak görülmekte olan cemrelerden ilki dün havaya düştü. Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir.
Baharın ilk müjdecisi olarak kabul edilen cemrelerin ilki 20 Şubat Pazartesi günü havaya düştü. Şubatın 27'sinde ve Mart'ın 6'sında takvimlerin kaydettiği üç hava olayı vardır ve buna cemre denir. Birincisinin havaya, ikincisinin suya, üçüncüsünün de toprakğa düştüğü söylenir. Böylece, düştüğü yerleri ısıttığı kabul edilir.
Cemrenin kelime anlamı kor halindeki ateştir. İlkbahar başlamadan önce birer hafta aralıklarla havaya, suya ve toprağa düştüğüne ve onları ısıttığına inanılır. Eskiler 365 günlük yılı kasım ve hızır günleri olarak ikiye ayırırlarmış. Kasım " kış " 179, Hızır "yaz" ise 186 günmüş.
Yılın kasım kısmı yani kış devresi 8 Kasım'da başlar, 6 Mayıs'a kadar sürermiş. 6 Mayıs'ta da Hıdrellez ile birlikte yaz devresi yani Hızır günleri başlarmış. Kasım ayına kasım dememiz oldukça yenidir. 1945 yılında ilgili kanun yürürlüğe girene kadar, kasım ayma teşrinisani denilirmiş. Kasım, Arapça'da bölen anlamına gelir. Belkide yılı böldüğü için bu ad verilmiş olabilir. Kasım'ın kırk altısında, kırk gün anlamına gelen erbain, seksen altısında da elli gün anlamına gelen hamsin başlar, böylece kışın en soğuk zamanları olan doksan günlük süre geçmiş olurmuş.
Birinci cemrenin Kasımın 105'inde (19-20 Şubat) havaya, ikinci cemrenin 112'sinde (26-27 Şubat) suya, üçüncü cemrenin 109'unda toprağa (5-6 Mart) düştüğüne ve bu cemrelerin yedi günlük aralıklarla buraları ısıttıklarına inanılırmış. Halk arasında cemrelere Cemile kadın da denir.
Cemrelerin düşüş sıralamasında önce hava ısınıyormuş gibi görünse de hava doğrudan güneş ışınları ile ısınmaz. Güneş'ten gelen ışınlar önce yeri ısıtırlar, yerden yansıyan ışınlar havayı ısıtırlar. Aksi olsaydı, yükseldikçe, dağların tepesine çıktıkça, Güneş'e yaklaşıldığı için hava gittikçe ısınırdı.
Meteorolojik olarak ısınma sıralaması toprak - hava- su şeklindedir. Cemre her ne kadar folklorik bir inanış olsa da, cemreler arasındaki günlerde hava sıcaklığında az da olsa düşüşler bazen fırtınalar çıktığı ve kar yağdığı görülse de Marmara Bölgesi'ne ait istatistiklere göre, cemre tarihlerinde yüzde 80'e varan oranda ısınma meydana gelmektedir.